Det går mot vår og lysere tider også her nord. Hvis du har planer om å bygge for eksempel en garasje eller et tilbygg på huset i løpet av våren eller sommeren er det nå du bør starte planleggingen.
Det er mange steg på veien når du skal bygge noe. Det aller første du må gjøre er å søke! Selv om det er lettet litt på kravene de siste årene, er det fortsatt mye som må søkes om. Kort sagt kan det oppsummeres i 8 steg fra start til slutt.
1. Finn planer og bestemmelser for eiendommen din
For å vite hva du har lov til å gjøre på eiendommen din må du sette deg inn i regler, planer og bestemmelser som gjelder akkurat der. Selv om det kun er et lite byggeprosjekt du har planer om, kan det ha store konsekvenser for omgivelsene.
2. Hvor stort kan du bygge på eiendommen?
For å vite hvor stort du kan bygge må du først regne ut en totale størrelsen på de bygningene som står der i dag. Sjekk opp hvilken beregningsmåte som gjelder for din eiendom. Det står i reguleringsbestemmelsene. Deretter lager du en oversikt over størrelsen på alt som er bygget fra før. Når du har det klart kan du bruke denne supre veiviseren for å regne ut hvor mye du har lov å bygge.
https://dibk.no/hvorstortkandubygge
Husk å ta vare på resultatet, det skal inn i byggesøknaden.
3. Hva har du lov til å gjøre og hva må du ta hensyn til?
Start med å ta kontakt med kommunen og få et situasjonskart over eiendommen din. Sett deg godt inn i situasjonskartet, planene og planbestemmelsene som gjelder for akkurat din eiendom. Da får du svar på om du bør endre plassering, høyde eller størrelse på grunn av ulike begresninger. Det kan være på grunn av:
- Byggegrenser
- Avstand til vann- og avløpsledninger
- Avstand til bil-, gang- eller sykkelvei
- Avstand til naboeiendommen,
- Flom eller skredområde
- Sjeldne plante- og dyrearter
Hvis du oppdager begrensninger som ødelgger for planene dine kan du søke om dispensasjon. Det fører naturlig nok til lengre behandlingstid og kommunen kan si nei.
4. Du trenger tegninger av det som skal bygges og hvor det skal plasseres
Det er to alternativer, enten skal du bygge nytt eller du skal ha en bruksendring av rom du allerede har i boligen din.
- Hvis du bygger nytt trenger du tegninger som viser hvordan boligen skal se ut. Tegningene må være i målestokk og målsatte. Vanligvis trenger du:
- Plantegninger som viser hvor store rommene er og hva de skal brukes til
- Snittegninger som viser snittet på bygningen både på langs og på tvers, inkludert høyde på etasjene
- Fasadetegninger som viser alle sider av bygningen og terrenget rundt både før og etter endringene
- Hvis du skal endre bruken av rom i boligen din kan du ta kontakt med kommunen og be om de siste godkjente plan-, snitt, og fasadetegningene av bygningen. De er perfekte å bruke som utgangspunkt når du skal tegne og forklare de endringene du har lyst til å gjøre. Da må du legge ved:
- Plantegnig for den etasjen det gjelder. På tegningene må du vise hvilke rom du vil endre på, hvor store de er og hva de skal brukes til
- Snittegning av rommet eller rommene du vil endre. Der må romhøyden og eventuell plassering av vinduer i yttervegg vises.
- Fasadetegning må også med hvis det blir synlige endringer på utsiden av bygget. Det blir hvis du for eksempel vil sette inne eller fjerne vinduer eller dører.
eller rive. Bruk linjal og samme målestokk som situasjonskartet er fra før så det blir rett. Mål opp og tegn inn korteste avstand fra det du skal bygge eller endre til:
- Nærmeste bygg på egen eiendom
- Nærmeste nabobygning
- Nabogrense
- Midten av gang-, sykkel- eller bilvei
Hvis du bor i nærheten av for eksempel vann- og avløpsledning, tog- eller trikkespor, høyspentledning eller noe annet som kan tenke seg å begrense hvor du kan bygge? Da må det tegnes inn avstander til de tingene også. Om du er usikker er det bedre å tegne inn en ting for mye enn en ting for lite.
Er du usikker på hvordan du skal lage gode tegninger kan vi hjelpe deg med det. Gode, og riktige tegninger kan være avgjørende for om søknaden blir godkjent.
Legg alle tegningene med i byggesøknaden.
Veiviseren ”hvor stort kan du bygge” er lur å bruke for å sjekke at bygninger og tilbygg ikke blir for store. Da kan du enkelt legge ved en utskrift av resultatet i byggesøknaden din.
5. Varlse naboene
Hvis byggeprosjektet ditt krever søknad eller dispensasjon må du også sende ut nabovarsel og fortelle om planene dine. Det finnes flere måter å gjøre det på. Først kan du bestille en naboliste fra kommunen, hvis kommunen også står på listen skal de også varsles. Hvis du skal rive noe må også alle kreditorer som har pant i eiendommen varsles.
Fyll ut nabovarselet, legger ved alle tegninger og andre vedlegg som naboene skal ha. Ta kopier og send et sett til hver nabo på lista. Husk et ekstra som skal sammen med byggesøknaden. Hvis en eiendom har flere eiere skal alle ha hvert sitt nabovarsel. Når nabovarsel er sendt ut må du vente 14 dager før byggesøknaden kan sendes til kommunen. Naboene skal ha tid til å se på planene dine og eventeult komme med merknader.
I dag finnes det også flere digitale løsninger som hjelper deg med å sende ut nabovarsel og byggesøknad. I Hugta bruker vi et system som gjør denne jobben så rask og effektiv som mulig.
6. Send inn komplett byggesøknad på første forsøk så sparer du mye tid og ekstraarbeid
Når fristen for nabovarselet har gått ut eller alle naboene har sagt ja til planene dine, kan du sende inn byggesøknaden. Om du kan bruke forenklet søknad avhenger av størrelsen på bygget. For frittsående bygninger er grensen på 70kvm og for tilbygg er grensen på 50kvm.
Hvis du ”bare” skal endre bruken av en tilleggsdel som det heter, en bod eller lignende, til en hoveddel som for eksempel stue, kjøkken eller soverom i egen bolig kan du søke om bruksendring.
Hvis du skal bygge noe annet du har lov til å gjøre selv kan du bruke skjema som heter «Søknad om tillatelse til tiltak uten ansvarsrett»
Hvis du utelater eller glemmer noe som kan påvirke utfallet av byggesøknaden blir vedtket fora kommunen ugyldig så det er en fordel å passe på at alt som skal med er med.
Skal du bygge et frittstående bygg som for eksempel en garasje over 70kvm, eller et tilbygg over 50kvm, må du alltid bruke et ansvarlig foretak i hele søknads- og byggeprosessen. Vi kan stå som ansvarlig søker på dine prosjekter og hjelpe deg gjennom hele prosessen. Vi kan også hjelpe deg med forenklet byggesøknad eller søknad om bruksendring.
7. Først når kommunen sier ja kan du starte byggingen
Hurra! Ventetiden er over. Sier kommunen ja til byggeprosjektet ditt er det bare å sette i gang. En byggetillatelse er gyldig i 3 år, og det er nok at du starter på prosjektet i løpet av disse 3 årene.
Har du uflaks og kommunen sier nei til planene dine må du sette deg inn i hvorfor. Du kan klage på vedtaket innen 3 uker eller endre prosjektet. Hvis du velger å gjøre endringer må du også sende ut nytt nabovarsel og ny søknad.
8. Ferdig bygget
Når du er ferdig med byggingen må du søke om ferdigattest. Når den er godkjent har du lov å ta i bruk bygningen. Det kan ta opp til 3 uker.
Av og til blir ikke det ferdige resultatet helt som planlagt, ved små endringer legger du ved et vedlegg som viser endringene. Er det snakk om store endringer kan kommunen kreve at du sender inn ny søknad med tilhørende nabovarsel. Da må endringene i tillegg dokumenteres ved hejlp av oppdaterte tegninger.
Ønsker du hjelp?
Vil du ha hjelp til å finne ut om du må søke kan vi hjelpe deg med det. Det er ikke en god ide å bygge ulovlig, da kan du ende opp med å måtte rive det du har bygget.
Vi kan også hjelpe deg med det du måtte trenge av tegninger. Vi vet av erfaring at mange mangler gode og oppdaterte tegninger av boligen sin og har lang erfaring med å tegne opp boliger fra bunn, både plan- , snitt- og fasadetegninger.
Vi kan også se på hva du har lov å gjøre på eiendommen din og sette opp en situasjonsplan for deg.
Leave a Reply